Knipperdeknip
(Meespeeltheater over een prentenboek)
Voor groep 1,2 (1 uur)

Knipperdeknip is een meespeelvoorstelling onder leiding van de cultuurjuf. Deze is gebaseerd op het voorleesboek ‘Nog honderd nachtjes slapen’ van Milja Praagman. De kinderen gebruiken hun fantasie en spelen zelf mee in het verhaal, waarbij alle zintuigen worden aangesproken. Ze beelden uit waar moeders het zo druk mee hebben en wat er allemaal nodig is om eenverjaardag te vieren. Uiteindelijk wordt het natuurlijk een groot feest!

 

Van kunst tot componeren
(kunst en muziekles)
Voor groep 5 (1 uur)

Wat is een compositie? Kun je een eigen notenschrift bedenken? De Cultuurjuf komt naar school met een aansprekende interactieve PowerPoint. De leerlingen maken daarin kennis met de kunstenaar Wassily Kandinsky, die zijn schilderijen ook composities noemde en zich daarbij liet inspireren door muziek. Aan de hand van zijn moderne kunst gaan ze hun eigen muziekstuk maken en uitvoeren. Ze zullen ontdekken dat kunst tot muziek kan leiden en misschien ook weer tot kunst!

 

e3e1

Schilderijen komen tot leven
(kunst en theaterles)
Voor groep 6 (1,5 uur)

De cultuurjuf brengt afbeeldingen van beroemde schilderijen mee van kunstenaars als Henri Matisse en Paul Cézanne. De leerlingen gaan hier gericht naar kijken en leren zich te verplaatsen in de figuren die daarop te zien zijn. Ze nemen de houdingen over en laten met hun fantasie de schilderijen tot ‘leven’ komen in scènes die ze aan elkaar presenteren.

 

Erfgoed ‘op maat’
Voor groep 5, 6 (60 minuten)

Hoe leefden de mensen  hier vroeger en wat is daar nog zichtbaar van in de omgeving van jouw school en huis? Hoe oud is dat gebouw en wie heeft het ontworpen? Wie hebben daar gewoond of gewerkt? En welke verhalen zijn er bekend over de mensen die daar leefden. De cultuurjuf neemt je mee naar buiten, naar al deze bijzondere plekken, vlakbij school. Ze laat daarbij oude foto’s zien en vertelt verhalen. En misschien mogen we wel heel even ergens binnen kijken…